Mahsur kalan NASA astronotları: Uzayan görev için minnettarız!

Boeing'in Starliner uzay aracı ile 6 Haziran'da uzaya giden iki NASA astronotu, 3 aydan fazla süredir uzayda mahsur. Starliner uzay aracı, geçtiğimiz hafta dünyaya başarılı bir iniş gerçekleştirdi ancak İki astronotun, Şubat 2025'te SpaceX'e ait Dragon kapsülüyle dönecekleri açıklandı. İlk kez basın toplantısı düzenleyen NASA astronotları, uzay yolculukları hakkında konuştu. Boeing'in Starliner uzay aracı, 6 Haziran'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yaklaşırken helyum sızıntıları ve reaksiyon kontrol iticilerinde eknik sorunlarla karşılaştı. Bu durum, astronotların 8 gün olarak planlanan sürelerinin çok üzerinde bir zaman dilimini uzayda geçirmelerine neden oldu. NASA astronotları Barry Wilmore ve Sunita Williams,  6 Haziran'da Boeing'in Starliner uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştılar ve o tarihten  bu yana orada mahsur kaldılar.
Cuma günü ilk kez basın toplantısı yapan ikili yaşadıkları deneyimleri anlattı. Uzun süreli uzay yolculuğu, astronotlar ve aileleri için zorlu geçti. Wilmore, dönüşün gecikmesi nedeniyle en küçük kızının lise son sınıfını kaçıracağını ve büyük kızının üniversiteye dönmeden önce yaz tatili geçiremediklerini söyledi.
Sunita Williams ise kocasını ve köpeklerini özlediğini ancak uzaydan Dünya'yı izleyebilmenin huzur verici olduğunu belirtti. Williams ve Wilmore, tüm zorluklara rağmen uzayda geçirdikleri ek süre için "minnettar" olduklarını belirttiler.
Williams, Boeing Starliner'ın haziran ayında Dünya'ya dönüşünden sonra, SpaceX Dragon kapsülünü tanıma fırsatı buldukları için mutlu olduğunu ifade etti.
Wilmore ise sıfır yerçekiminde kemiklerde herhangi bir baskı olmadığını ve bu durumun eklem ağrılarını azalttığını söyledi. Williams ve Wilmore, NASA ve Boeing’e karşı herhangi bir kötü niyet hissetmediklerini ve misafirperverlikleri için teşekkür ettiklerini ifade etti. Williams, "Burada arkadaşlarımızla birlikteyiz ve sonunda eve dönecek bir araç bulacağımızı biliyoruz" dediler.Uzayda geçirdikleri süre zarfında astronotlar, karşılaştıkları zorluklara rağmen görevlerinin bir parçası olarak bu deneyimi olumlu bir şekilde değerlendirdiklerini belirtti. NASA ve Boeing, 6 Haziran'da Starliner uzay istasyonuna yaklaşırken helyum sızıntıları tespit etti ve uzay aracı reaksiyon kontrol iticilerinde sorunlar yaşadı.Bu gelişmelerin ardından astronot Wilmore ve Williams, 8 gün kalacakları planlanan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kaldı. Hem yerde replika donanım kullanılarak hem de yörüngede haftalarca süren testlerin ardından NASA 24 Ağustos'ta Starliner'ın Dünya'ya boş dönmesine karar verdi ve Wilmore ile Williams bunun yerine Şubat 2025'te bir SpaceX kapsülü kullanarak eve döneceğini açıkladı.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri