Rus askerleri karşı saldırıda: Kursk'ta neler oluyor?

Ukrayna ordusunun Rus topraklarına yönelik saldırısı uzun zaman sonra elde edilen büyük bir başarı olarak yankı bulsa da son haftalar iki taraf için de zorlayıcı koşullar yarattı. Rus ordusu, güçlerinin Kursk bölgesine "sızdığını ve 10 yerleşim yerini geri aldığını" bildirdi. Ukraynalı yetkililer, Moskova'nın Kursk bölgesine yaklaşık 30 bin asker gönderdiğini ve bunların arasında Wagner paralı askerlerinin de olduğunu öne sürüyor. Kontrol hattı büyük ölçüde aynı kalırsa, Kursk bölgesindeki savaş yakında Ukrayna'nın doğusundaki cephe hattına benzemeye başlayabilir. Ukrayna ordusu, geçtiğimiz ay Rusya'nın sınırdaki Kursk bölgesine sürpriz bir saldırı başlattı.
Bu saldırı Moskova birliklerini hazırlıksız yakaladı ve Ukraynalıların sınırdan yaklaşık 30 kilometre içeri ilerlemesine izin verdi. Ancak zamanla saldırı yavaşladı ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın "karşı saldırı" başlattığını doğruladı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Kursk bölgesine "sızdığını" ve 10 yerleşim yerini geri aldığını bildirdi. Bu karşı saldırıya giden günlerde CNN, saldırının bir parçası olarak Kursk'a konuşlandırılan beş farklı birimden 14 Ukraynalı askerle görüştü.
Bu askerlerden dördü operasyonda yaralandı ve şu anda Ukrayna'daki hastanelerde iyileşiyor, diğer 10'u ise hala Rus topraklarında görev yapıyor. Ukraynalı yetkililer, Moskova'nın Kursk bölgesine yaklaşık 30 bin asker gönderdiğini öne sürüyor. Durumdan haberdar olan iki subay, bu takviyelerin Wagner Özel Askeri Şirketi'nden askerler de içerdiğini söyledi. Wagner paralı askerlerinin, geçen yıl Wagner patronu Yevgeniy Prigojin'in ölümünün ardından resmen Rus ordusuna dahil edilmesi gerekiyordu.
Ancak Kursk'ta görev yapan Ukraynalı askerler, Wagner savaşçılarının diğer Rus birliklerinden farklı olduğunu, çünkü çok daha iyi donanıma sahip olduklarını ve normal askerlerden daha iyi eğitimli olduklarını söyledi.
Ukrayna birlikleri, bölgede Wagner bayrakları ve amblemleri bulduğunu söyledi. Diğer askerler de bunu doğruladı. ABD merkezli çatışma izleme kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nün değerlendirmesine göre, Rusya son günlerde bazı küçük yerleşim yerlerinin kontrolünü geri almayı başarmış olsa da Ukrayna, müdahalenin ilk günlerinde ele geçirdiği toprakların büyük çoğunluğunu hâlâ kontrol ediyor. Kursk Harekatı, Ukraynalılara büyük bir moral desteği sağlarken, Kiev'in Kasım 2022'de Herson'un kurtarılmasından bu yana elde ettiği ilk büyük stratejik kazanım oldu. Geçtiğimiz hafta CNN'e verdiği özel bir röportajda, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy, saldırının arkasındaki gerekçenin şimdiye kadarki en ayrıntılı açıklamasını yaptı.
Harekatın amacının, Rusya'nın Kursk'u yeni bir saldırı için fırlatma rampası olarak kullanmasını engellemek, Moskova güçlerini diğer bölgelerden uzaklaştırmak, bir "güvenlik bölgesi" oluşturmak, sınır ötesi bombardımanı önlemek, Ukrayna birliklerinin ve genel olarak ulusun moralini yükseltmek olduğunu söyledi. Zelenski ise, operasyonun bir diğer amacının, Kiev'in Batılı müttefiklerine, doğru destekle ordusunun karşılık verebileceğini ve sonunda savaşı kazanabileceğini göstermek olduğunu vurguladı.
Ukrayna'nın en yakın müttefiklerinden bazılarını bile şaşırtan Kursk saldırısı, Batılı yetkililer tarafından takdir ve destek gördü.
Ukrayna'da büyük, elle tutulur bir zafer uzun süredir ihtiyaç duyulan bir gelişmeydi ve memnuniyetle karşılandı. Kursk operasyonuna katılan birliklerin çoğu, son iki buçuk yıldır çok iyi bildikleri bölgelerden, cephe hattının diğer bölgelerinden alındı.
Bölgede aylardır kuraklık yaşanıyor ve toprak artık çok kuru, bu da tozu dumana katan ağır araçlarla hareket etmeyi daha da zorlaştırıyor. Kontrol hattı büyük ölçüde aynı kalırsa, Kursk bölgesindeki savaş yakında doğu Ukrayna'daki cephe hattının bazı bölümlerine benzemeye başlayabilir; iki taraf da bir karış toprak için sıkı bir şekilde mücadele edebilir.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri