Kuzey Kore yasak tanımıyor: Nükleer tesisten ilk fotoğraflar

Kuzey Kore medyası, ülkenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) çok sayıda kararıyla yasaklanan nükleer programına dair bakış açısı sağlayan yeni fotoğraflar yayınladı. Fotoğraflarda ülke lideri Kim Jong-Un'un ülkenin pek çok yerinde benzerleri olduğuna inanılan bir uranyum zenginleştirme tesisini ziyaret ettiği görülüyor. Kuzey Koreli lider burada, ülkenin nükleer cephaneliğinin tehditlerle mücadelede hayati önem taşıdığını belirterek, işçileri taktik nükleer silahlar için daha fazla malzeme üretmeye çağırdı. Kuzey Kore hükümeti, nükleer bombaları için yakıt üreten tesisine ait görüntüleri ilk kez yayınladı. Aynı gün lider Kim Jong-Un bir uranyum zenginleştirme tesisini ziyaret etti ve ülkenin nükleer kapasitesini güçlendirmek için daha fazla silah sınıfı malzeme üretme çağrısında bulundu. Devlet medyasının, Kim'in Nükleer Silahlar Enstitüsü'nü ve nükleer malzeme üreten üssü ziyaretine ilişkin haberine ilk fotoğraflar da eşlik etti.
Bu ziyaret ve yayınlanan fotoğraflar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çok sayıda kararıyla yasaklanan Kuzey Kore'nin nükleer programına dair bakış açısı sağladı. Fotoğraflarda Kim'in uranyum zenginleştiren makineler olan uzun metal santrifüj sıraları arasında yürüdüğü görülüyor. Kuzey Koreli lider, ülkenin nükleer cephaneliğinin ABD ve müttefiklerinden gelen tehditlerle mücadelede hayati önem taşıdığını belirterek, işçileri taktik nükleer silahlar için daha fazla malzeme üretmeye çağırdı.
Silahların "öz savunma ve önleyici saldırı kabiliyeti" için gerekli olduğunu söyledi. Kuzey Kore'nin uranyum zenginleştirme için birkaç sahası olduğuna inanılıyor.
Uranyum, doğal olarak bulunan radyoaktif bir elementtir. Nükleer yakıt üretmek için ham uranyum çeşitli işlemlerden geçer. Kuzey Kore'nin nükleer silahlarının sayısına ilişkin tahminler büyük ölçüde farklılık gösteriyor.
Temmuz ayında Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'nun bir raporu, ülkenin 90'a kadar nükleer savaş başlığı inşa etmeye yetecek kadar parçalanabilir malzeme üretmiş olabileceği ancak muhtemelen 50'ye yakın bir miktar bir araya getirdiği sonucuna vardı. Devlet medyası KCNA'nın ayrı haberlerine göre Kim ayrıca perşembe günü yeni bir roketatar sisteminin test fırlatmasını denetledi ve çarşamba günü bir ordu eğitim üssünü ziyaret etti.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri