Vietnam'ı tayfun vurdu: 59 kişi öldü, köprüler çöktü, ülke elektriksiz kaldı

Yagi tayfunun vurduğu Vietnam'da can kaybı 59'a çıkarken 300'e yakın kişi yaralandı. İşlek bir köprü aşırı hava koşulları nedeniyle çökerken, yetkililer 5,7 milyon müşterinin elektriğinin kesildiğini açıkladı. Şiddetli yağışlara karşı uyarılar devam ediyor. Güneydoğu Asya ülkesi Vietnam, aşırı hava koşularıyla mücadele ediyor.
Yagi tayfununn vurduğu ülkede, can kaybı 59'a çıkarken en az 299 kişi yaralandı.
Vietnam'ı on yıllardır vuran en güçlü tayfun olan Yagi'yi "tropikal depresyon" olarak tanımlayan ülkenin meteoroloji kurumu, şiddetli sağanak yağışların sel ve toprak kaymalarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Devlet medyasının yerel yetkililere dayandırdığı habere göre, Vietnam'ın kuzeyindeki Phu Tho eyaletinde Kızıl Nehir üzerindeki işlek bir çelik köprü, Yagi Tayfunu'nun getirdiği şiddetli yağmur ve rüzgarın ardından bu sabah çöktü.
Üç kişi kurtarılırken, olayda can kaybı bildirilmedi. Pazar günü öğle saatlerinde, teraslanmış pirinç tarlaları ve dağlarıyla bilinen popüler bir trekking üssü olan Sa Pa kasabasında şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen toprak kaymasında aralarında bir bebeğin de bulunduğu altı kişi ölmüş, dokuz kişi de yaralanmıştı.
Sa Pa'da yerel turizm, yetkililer tarafından bir sonraki duyuruya kadar askıya alındı. Fırtına ayrıca Quang Ninh ve Haiphong eyaletlerindeki elektrik direklerini de devirdi. 
Devlet kuruluşu EVN'ye göre, kuzey Vietnam'da cumartesi ve pazar günleri 5,7 milyon müşteri elektrik kesintisinden etkilendi.
Restorasyon çalışmalarının ne kadarının tamamlandığı henüz belli değil. Tayfun ayrıca, çoğunlukla pirinç yetiştirilen yaklaşık 116 bin hektarlık önemli tarım arazisine de zarar verdi.
Belediye çalışanları, ordu ve polis güçleriyle birlikte Hanoi'de sökülen ağaçları, devrilen reklam panolarını ve devrilen elektrik direklerini temizlemek için harekete geçti.
Vietnam, dünyanın en önemli şirketlerinden bazılarının tedarik zincirinin önemli bir parçası.
Yerli ve yabancı sermayeli birçok önemli fabrika kuzeyde bulunuyor. Vietnam'daki Kore Ticaret Odası Başkanı Hong Sun, AFP'ye verdiği demeçte tayfunun, özellikle de tayfundan kötü etkilenen bir liman kenti olan Haiphong bölgesindeki işletmeler için bir “felaket” olduğunu söyledi.
Hong Sun, şöyle konuştu: “Tayfun sırasında elektrik kesintisi yaşandı, bu yüzden bazıları fabrikalarını kapatmak zorunda kaldı, bu da tüm makineleri yeniden kurmak için çok fazla zaman ve para harcamak zorunda kaldıkları anlamına geliyor.” Japonya Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Susumu Yoshida, bir elektronik şirketinin çatısının uçtuğunu ve ürünlerinin sular altında kaldığını söyledi.Tayfunun kurbanları arasında, şiddetli yağmurun dağlık Hoa Binh eyaletinde bir yamacın bir evin üzerine çökmesine neden olmasının ardından ölen dört kişilik bir aile de vardı.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri