Pinochet darbesinin 51'inci yılı: Şili'de diktatörlüğe karşı protestolar

Şili'de, General Pinochet'in Sosyalist Başkan Allende'yi askeri darbeyle devirerek dikta yönetimi kurmasının üzerinden 51 yıl geçti. Şili Kayıp Tutuklu Yakınları Derneği, başkent Santiago'da darbeye karşı yürüyüş düzenledi. Pinochet diktatörlüğündeki 17 yılda 80 bin kişi gözaltına alınmış, işkence görmüş ya da zorla kaybedilmişti.

3 bin 200'den fazla kişi ise idam edilmişti. Latin Amerika ülkesi Şili'de, 11 Eylül'de, General Agusto Pinochet'in darbeyle yönetime gelmesinin 51'inci yılı dolacak.
Şilililer dün, diktötürlüğe karşı protestolara başladı. Amerika'nın desteğiyle Sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende'yi devirerek cunta yönetimi kuran Pinochet, 1973'ten 1990'a kadar Şili'yi diktatörlükle yönetti.
Şili'nin başkanlık sarayı La Moneda, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş başkanı Allende'yi devirmek için yapılan askeri darbenin bir parçası olarak bombalandı. Darbe sonrası veda konuşmasını yapan ancak teslim olmayı reddeden Allende öldürüldü.
Pinochet diktatörlüğündeki 17 yıllık askeri yönetim süresince yaklaşık 80 bin kişi gözaltına alındı, işkence gördü ya da zorla kaybedildi.
3 bin 200'den fazla kişi idam edildi.
Allende’ye yakın siyasetçilerde yakalandı ve Şili Stadyumu işkence merkezine dönüştürüldü. Bir gün dahi hapis yatmayan Pinochet, 2006 yılında 91 yaşında  öldü.
Şili'nin bugünkü Gabriel Boric hükümeti, askeri yönetim altında işlenen suçların faillerini adalet önüne çıkarmaya kararlı olduğunu söylüyor. Şili'nin başkenti Santiago'da dün darbeye karşı çok sayıda kişi bir araya geledi.
Allende'ye karşı gerçekleştirilen askeri darbenin 51. yıldönümünü anma törenleri öncesinde protesto düzenlendi. Şili Kayıp Tutuklu Yakınları Derneği, cunta yönetimi sırasında hayatını kaybedenleri anmak üzere toplandı.
Dernek, başkentte geleneksel yürüyüşlerini gerçekleştirdi. Polis, göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak müdahale etti.Gösteriler sırasında bir kişinin bıçaklanarak hayatını kaybettiği bildirildi.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri