Putin'in casus balinası Hvaldimir'i ne öldürdü?

Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünüldüğü için "casus balina" olarak da bilinen Hvaldimir lakaplı beluga balinası, Norveç açıklarında ölü bulundu. Hvaldimir'i yıllardır gözlemleyen One Whale örgütü, balinanın hiçbir hastalık belirtisi göstermediğini ve tamamen sağlıklı olduğunu iddia ediyor. Yetkililer, genç balinanın insan kaynaklı bir nedenle hayatını kaybetmiş olabileceğinden endişe ediyor. Rus ordusu tarafından eğitildiği iddia edilen casus balina Hvaldimir, Norveç açıklarında ölü bulundu.
Balinanın ölüm nedeninin henüz belli olmadığını kaydeden yetkililer, vücudunun kuş ya da diğer deniz canlıları tarafından açılan yara izleriyle kaplı olduğunu aktardı. Balinayı birkaç yıldır gözlemleyen deniz biyoloğu Sebastian Strand balinanın ölmeden ön ce sağlığının iyi olduğunu vurgulayarak, "Ne yazık ki Hvaldimir'i denizde sürüklenirken bulduk. Hayatını kaybetmişti. Bu kesinlikle korkunç. Dün itibariyle iyi durumdaymış gibi görünüyor. Burada ne olmuş olabileceğini çözmemiz gerekiyor" diye konuştu. Hvaldimir'in cumartesi günü öğle vakti suyun altında dalış yaparken canlı ve iyi durumda görüldüğü bildirilmişti.
İki buçuk saat sonra, Stavanger Bölge Limanı balinanın konumu hakkında bilgilendirildi.
Tekneler ona yaklaştığında ise ölmüş olduğu fark edildi.
Hvaldimir'in cesedi denizden çıkarılarak kıyıya çekildi ve ölüm nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı. Yetkililer hiçbir hastalık belirtisi olmayan sağlıklı ve genç balinanın insan kaynaklı bir nedenle hayatını kaybettiğinden endişe ediyor. Hvaldimir, insanlara karşı dost canlısı olmasıyla tanınıyordu; sık sık balıkçı teknelerine yaklaşıyor ve el işaretlerine yanıt veriyordu. Rusya tarafından "casus" olarak eğitildiği yönündeki spekülasyonlar nedeniyle hayvana, Norveççe balina anlamına gelen "hval" ve Vladimir isimlerinin birleşiminden oluşan Hvaldimir lakabı verilmişti.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri