Ay toprağından su üretiminde yeni yöntem!

Bir yandan uzay yarışı, bir yandan uzayda su arayışları devam ederken, bilim insanları, Ay toprağından su üretme yöntemi geliştirdi. Uzmanlar bu keşifin Ay'da insan üssü kurma yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti. Bilim insanlarının Ay'da su arayışları devam ediyor. Reuters'ın haberine göre Çinli bilim insanları, 2020 yılındaki bir keşif gezisinden getirilen Ay toprağını kullanarak büyük miktarlarda su üretmenin yeni bir yöntemini keşfetti. Çin'in Chang'e-5 adlı uzay aracı, 2020'de Ay'dan toprak örneği getirmişti. Bu örnekleri inceleyen araştırma ekibi, regolitteki minerallerin yüksek miktarda hidrojen içerdiğini saptadı. Bulguları The Innovation adlı hakemli dergide yayımlayan ekip, toprağı ısıtınca hidrojenin diğer elementlerle tepkimeye girerek su buharı ürettiğini kaydetti. Çin Merkez Televizyonu'nun haberinde "Üç yıl süren derinlemesine araştırma ve tekrarlanan doğrulamaların ardından, Ay toprağını kullanarak büyük miktarlarda su üretmenin yepyeni bir yöntemi keşfedildi ve bunun, Ay'da gelecekte kurulacak bilimsel araştırma ve uzay istasyonlarının inşasındaki tasarımlara önemli bir temel sağlaması bekleniyor" ifadelerine yer verildi. ABD ile Çin arasında Ay'ın kaynaklarını bulma ve çıkarma yarışı sürerken, bu keşif Çin'in on yıllardır sürdürdüğü kalıcı bir Ay üssü kurma projesi açısından önemli sonuçları olabilir.
NASA Başkanı Bill Nelson, Çin'in uzay programındaki hızlı ilerlemeler ve Pekin'in Ay'daki en fazla kaynak barındıran yerlere hakim olma olasılığı konusunda defalarca uyarıda bulundu. Araştırmada bu yöntemle bir gram erimiş Ay toprağının, 51-76 mg su üretebileceği ortaya kondu. Yani 1 ton topraktan, yaklaşık 50 litre su çıkarılabiliyor.
Çin, yakın zamanda ve gelecekte yapılacak ay keşiflerinin, Rusya ile birlikte yürüttüğü Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu'nun (ILRS) inşasına temel oluşturmasını umuyor.Çin Uzay Ajansı, Ay'ın güney kutbunda bir "temel istasyon" inşa edileceği tarihi 2035 olarak belirlerken, Ay yörüngesindeki bir uzay istasyonunun da 2045 yılına kadar ekleneceğini duyurdu. Keşfin duyurulması, Çinli bilim insanlarının Haziran ayında Chang'e-6 misyonuyla getirilen ay örnekleri üzerinde deneyler yürüttüğü bir zamanda gerçekleşti.Chang'e-5 görevi Ay'ın Dünya'ya yakın olan yüzünden örnekler getirirken, Chang'e-6 görevi Ay'ın Dünya'dan sürekli uzak olan uzak yüzünden toprak örnekleri topladı.
Ay suyunun önemi, kalıcı insan varlığını mümkün kılmanın ötesine geçiyor. NASA'dan Nelson, Mayıs ayında NPR'ye yaptığı açıklamada, ayda bulunan suyun, Mars ve diğer yerlere daha fazla uzay keşfini destekleyebilecek hidrojen roket yakıtı üretmek için kullanılabileceğini belirtti.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri