Gazze'de ateşkesin önündeki en büyük engel ne?

İsrail saldırıları 322. gününde devam ederken Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girmiş durumda. ABD'li yetkililer, tarafların anlaşmaya daha önce olduğundan çok daha yakın olduğunu öne sürüyor. Gittikçe artan yeni İsrail talepleri ve ayrıntılardaki anlaşmazlıklar müzakereleri çıkmaza sürüklüyor. Peki Gazze'de ateşkesin önündeki en büyük engel ne? Geçtiğimiz hafta sona eren ateşkes görüşmelerine aşina kaynaklar, Gazze'de ateşkesin önündeki en büyük engelin İsrail'in Gazze'de gelecekteki askeri varlığı ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması konusundaki anlaşmazlıklar olduğunu söylüyor. Aralarında iki Hamas yetkilisi ve üç Batılı diplomatın da bulunduğu kaynaklar, anlaşmazlıkların, Hamas'ın ABD Başkanı Joe Biden'ın mayıs ayında açıkladığı ateşkes önerisini kabul etmesinden bu yana İsrail'in öne sürdüğü taleplerden kaynaklandığını aktardı. Tüm kaynaklar, Hamas'ın özellikle Netzarim Koridoru boyunca asker konuşlandırılması yönündeki son talepten kaygı duyduğunu söyledi.
İsrail'in Philadelphi Koridoru üzerindeki mevcut kontrolü, ona Gazze'nin Mısır'la olan sınırını kontrol etme olanağı sağlıyor ve bu bölgenin İsrail'le sınırı olmayan tek sınır kapısı. Hamas, İsrail'in şart ve parametrelerini "son dakika" değiştirdiğini düşünüyor ve vereceği herhangi bir tavizin daha fazla taleple karşılanacağından endişe ediyor.
Hamas, geçen haftaki görüşmelerde ortaya çıkan teklifin Netanyahu'nun yeni koşullar belirleyen son isteklerine çok yakın olduğunu söyledi. 
Arabulucuları, yeni müzakerelere başlamak yerine, çerçeve anlaşmasının Temmuz versiyonunun uygulanmasına bağlı kalmaya çağırdı. Aralarında iki Hamas yetkilisi ve üç Batılı diplomatın da bulunduğu kaynaklar, anlaşmazlıkların, Hamas'ın ABD Başkanı Joe Biden'ın mayıs ayında açıkladığı ateşkes önerisini kabul etmesinden bu yana İsrail'in öne sürdüğü taleplerden kaynaklandığını aktardı. Görüşmelere yakın ikinci bir kaynağın aktardığına göre ise İsrail, Gazze'nin kuzey yarısına savaşçı olmayanların geri gönderilmesine ilişkin bir anlaşmanın "daha sonraki bir tarihte" kararlaştırılacağını öne sürdü.
Kaynak, bunun Hamas tarafından İsrail'in Netzarim koridorundan çekilme ve Gazze içinde serbest dolaşıma izin verme konusundaki taahhüdünden geri adım atması olarak algılandığını söyledi. Batılı bir diplomat, ABD öncülüğündeki görüşmelerde İsrail'in son taleplerini anlatırken, ABD'nin Netanyahu'nun önerdiği değişiklikleri kabul etmiş gibi göründüğünü, bunların arasında İsrail'in iki koridorda askeri konuşlanmasının devam etmesi de olduğunu söyledi.
Önümüzdeki günlerde Kahire'de ABD'nin köprü önerisi etrafında bir sonraki tur görüşmelerin yapılması bekleniyor.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri