Putin'den Clooney ailesine savaş! İstenmeyenler listesine alındı

Rusya Başsavcılığı, ABD'li film yıldızı George Clooney ve insan hakları avukatı eşi Amal Clooney'nin kurduğu vakfın yasaklandığını duyurdu. Savcılıktan yapılan açıklamada, "Clooney Adalet Vakfı'nın faaliyetleri ülkemiz topraklarında sakıncalı ilan edilmiştir" denildi.
Amal Clooney'nin daha önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tutuklanma emrine ilişkin kararda da tavsiye verdiği ortaya çıkmıştı. ABD merkezli kar amacı gütmeyen Clooney Adalet Vakfı, Moskova’yı itibarsızlaştırmaya yönelik "Hollywood ölçeğinde" faaliyetler yürüttüğü gerekçesiyle Rusya'da "faaliyeti istenmeyen kuruluş" ilan edildi. Rusya Başsavcılığı tarafından, "Rus Başsavcılığı Hollywood Aktivistlerinin Oyunculuk Yeteneğini Takdir Ediyor" başlıklı bir açıklama yayınlandı.
Açıklamada, "Rusya'yı itibarsızlaştırmaya yönelik kapsamlı çalışmalar yürütülüyor, sahte vatanseverleri, yasaklı terör ve aşırılıkçı grupların üyelerini aktif olarak destekliyor" ifadelerine yer verildi. 2015 yılından bu yana Rusya, onlarca yabancı kuruluşa "istenmeyen" etiketi uyguladı.
Bu etiketin uygulandığı kuruluşların ülkedeki faaliyetleri fiilen yasaklanmış oluyor.
Yasaklanan vakıf, ABD'li aktör George Clooney ve insan hakları avukatı olan eşi Amal Clooney tarafından kurulmuştu. Temmuz ayında Clooney Vakfı, birkaç sivil toplum örgütüyle birlikte, Rusya'yı 2022'de Vinnitsa'ya düzenlenen füze saldırısında öldürülen Ukraynalıların haklarını ihlal etmekle suçlayarak BM İnsan Hakları Komitesi'ne dava açtı. Moskova'nın şubat 2022'de Ukrayna'ya asker göndermesinin ardından Rus yetkililer, muhaliflere yönelik baskıyı Sovyetler Birliği'nden bu yana görülmemiş seviyelere çıkardı. Kar amacı gütmeyen kuruluşların yanı sıra Rusya’nın “istenmeyen” listesinde medya kuruluşları, siyasi, kültürel ve dini gruplar da yer alıyor.
Moskova bu grupların ülkenin güvenliğine tehdit oluşturduğunu iddia ediyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için tutuklama emri talebinde bulunmuştu.
Amal Clooney'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu'ya yönelik tutuklama kararında kritik bir rol oynadığı öne sürülmüştü.
Amal Clooney'nin, yakalama emri çıkarılması kararına yardımcı olan altı hukuk uzmanında biri olduğu ortaya çıkmıştı.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri