Demokrat Parti Ulusal Kongresi başladı: Harris'ten sürpriz konuşma

Amerika Birleşik Devletleri'nde Demokrat Parti Ulusal Kongresi başladı. Kongre'nin ilk gününde, perşembe konuşması beklenen Başkan Adayı Kamala Harris sürpriz bir şekilde katılımcıların karşısına çıktı. ABD başkanı Joe Biden'ın da yer aldığı kongrenin ilk gününde çok sayıda önde gelen Demokrat siyasetçi de konuşma yaptı. Biden konuşmasında, Gazze'de ateşkes sağlanabilmesi için çok çalıştıklarını belirtirken, binlerce Filistin destekçisi Chicago caddelerinde protesto yürüyüşü yaptı Amerika Birleşik Devletleri'nde Demokrat Parti Ulusal Kongresi, Chicago’daki United Center’da başladı. Kongrenin ilk gününde, Demokratların Başkan Adayı ve mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris, sürpriz bir şekilde sahneye çıkarak coşkulu kalabalığı selamladı. Harris’in eşi Douglas Emhoff ve başkan yardımcısı adayı Tim Walz da etkinlikte yer aldı. Kamala Harris, perşembe günü yapacağı adaylığı kabul konuşması öncesinde kısa bir konuşma yaptı ve birlik çağrısında bulundu.
Harris "Vatan sevgisiyle hareket ederek, bizi ayıran şeylerden çok, bizi birleştiren ortak değerlerimizin olduğunu bilerek mücadele edelim. Değer verdiğimiz idealler uğruna savaşalım. Ve şunu hep hatırlayalım: Mücadele ettiğimizde kazanırız" ifadelerini kullandı.
Başkan Joe Biden’a bayrağı devrettiği için teşekkür eden Harris, demokratik değerlere vurgu yaptı. ABD Başkanı Biden'da kongrenin ilk gününde sahneye çıktı.  Uzun süre alkışlanan konuşmasında Trump'a ağır sözlerle yüklenirken Demokrat seçmenlerden Harris'e destek istedi."Seni seviyoruz Joe" sloganları ve pankartları eşliğinde konuşmasını yapan Biden, hitabının büyük bölümünde kendi dönemindeki başarılardan bahsetti ve bunları Harris'le birlikte başardıklarını anlattı.Konuşmasının dış politikayla ilgili bölümünde Gazze konusuna değinen Biden, Gazze'de ateşkes sağlanabilmesi için çok çalıştıklarını ve en kısa zamanda bir ateşkese ulaşılmasını umduğunu söyledi. Konuşmacılar arasında eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da yer aldı. Clinton, Harris’in demokrasiyi savunacağını belirterek, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın diktatör olarak nitelendirilen ülke liderleriyle ilişkilerini eleştirdi. "Kamala, diktatörlere sevgi mektupları göndermeyecek" dedi. Clinton, kadınların siyasetteki yükselişine de dikkat çekti. 2016'da Trump'a karşı yarıştığı başkanlık seçimindeki cam tavan imgesini hatırlattı.
"Birlikte en yüksekteki sert cam tavanda çatlaklar açtık. Şimdi bu cam tavanın ardında Kamala Harris, 47. Amerikan Başkanı olarak yemin ediyor" ifadelerini kullandı. Kongrenin ilk gününde First Lady Jill Biden da destek mesajı verdi.  Biden kürsüye çıktığında dakikalarca ayakta alkışlandı.
Biden, "Kamala ve Tim, bu yarışı kazanacaksınız" diyerek Harris ve Walz’a olan desteğini açıkladı. Biden, konuşmasına "Amerika, sizi seviyorum" sözleriyle başladı ve "Özgürlük ve demokrasi için Kamala ve Tim’e oy vermeye hazır mısınız?" diyerek destek çağrısında bulundu. Ayrıca, Trump’a yönelik eleştirilerde bulunarak, "Sadece kazandığınızda ülkenizi sevemezsiniz" ifadelerini kullandı. Kongrenin düzenlendiği United Center’ın yakınlarında ise binlerce Filistin yanlısı gösterici toplandı. Protestocular, Biden yönetiminin İsrail’e verdiği desteği çekmesini talep etti. Göstericiler bazı noktalarda barikatları aşmaya çalıştı ve gözaltına alınanlar oldu.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri