Netanyahu "zafer yakın" diyor ancak veriler tersini söylüyor: Hamas ne durumda?

İsrail'in "zaferin yakın olduğunu" söylemesine rağmen Gazze savaşına dair veriler durumun aslında böyle olmadığını gösteriyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Zafer yakın" demişti. ABD merkezli kuruluşlar tarafından yürütülen geniş çaplı bir araştırma, Hamas taburlarının Gazze Şeridi'ndeki son durumunu ortaya koydu. Araştırma kapsamında derlenen verilere bakıldığında, İsrail ordusu ufukta göründüğünü iddia ettikleri bir zaferden oldukça uzak... Amerikan medya kuruluşu CNN, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "zaferin yakın olduğunu" iddia etmesine rağmen Gazze savaşına dair verilerin aksini gösterdiğini yazıyor.
İsrail, Hamas'a ağır bir darbe vurdu: üst düzey isimleri öldürüldü ve devam eden saldırılar savaştaki gücünün zayıflamasına neden oldu. Washington merkezli düşünce kuruluşları Amerikan Girişimcilik Enstitüsü ve Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nün yürüttüğü çalışmada elde edilen veriler, durumun böyle olmadığını ortaya koyuyor.
Hamas'ın temmuz ayına kadarki faaliyetlerini kapsayan araştırma, grubun sahadaki azalan kaynakları etkili bir şekilde kullandığını gösteriyor. Yeni analizlere göre, birkaç birim, İsrail ordusunun yoğun bombardıman ile temizlediği kilit bölgelere geri döndü ve saflarını yenilemek için umutsuz bir çabayla taburlarının kalıntılarını kurtardı. CNN tarafından hazırlanan rapordaki adli analizler, Hamas birimlerinin statüsünü tanımlamak için ABD ordusunun verilerini kullanıyor.
Bu veriler İsrail ordusu tarafından açıklananlardan farklı. İsrail ordusuna göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nde toplamda 24 taburu var.
Araştırmada, 1 Temmuz itibarıyla bu taburlardan sadece üçünün "etkisiz hale getirildiği" belirtiliyor. Kalan 21 taburun içindeki 13 taburun düzensiz ve geniş etki yaratamayacak saldırılar düzenleyebilecek kapasiteye sahip olduğuna, diğer 8 taburunsa İsrail askerleriyle tam kapasite çatışma gücünü koruduğuna dikkat çekiliyor. İsrail askeri kaynaklarına ve analizlere göre, Gazze'nin merkezindeki taburlar şeritteki en az hasar gören taburları oluşturuyor.
İsrail kaynakları, bu taburlarla yeterince "ilgilenmediklerini" çünkü çok sayıda İsrailli rehine tuttuklarına inanıldığını söylüyor. Araştırmada özellikle Gazze'nin kuzeyiyle merkezindeki Hamas taburlarına odaklanıldı. Buradaki 16 taburdan 7'sinin son 6 ay içinde en az bir kez eski gücünü toplamayı başardığı belirtildi.
Kapasitesini geri kazanabilen taburların hepsi Gazze'nin kuzeyinde konuşlanmış durumda.
Gazze'nin güneyindeki 8 Hamas taburuyla ilgili yeterli veri toplanamadığı için araştırmaya dahil edilmedi. Diğer yandan İsrail Savunma Kuvvetleri, bulguların gerçeği yansıtmadığını öne sürerek "Hamas birliklerinin çoğu dağıtıldı" diyor. ABD askeri uzmanları, İsrail'in ağır bombardımanla savaşı sürdürmesinin ve savaş sonrası bir planın olmamasının Hamas'ın yeniden canlanmasına yardımcı olduğunu söylüyor. ABD ordusundan emekli Albay Peter Mansoor, "Hamas taburları büyük ölçüde yok edilmiş olsaydı, İsrail güçleri savaşı sürdürmezdi" yorumunda bulundu. İsrail ordusundan kimliğinin paylaşılmamasını isteyen üst düzey bir askeri yetkiliyse savaşın "sonsuza dek süremeyeceğini" ifade ederek, "Hamas'ın kafasını çıkardığı her yere gireceğiz. Bu pinpon maçı sonsuza kadar sürebilir mi? Hayır. Toplumumuz bunu kaldıramaz. Bu uluslararası toplum için de geçerli" diye konuştu.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri