Netanyahu üzerindeki baskı artıyor: ABD Kongresi'nin karşısına çıkacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de ateşkes anlaşmasını bozması yönünde yoğun baskılara karşı mücadele ederken bu hafta ABD Kongresi'nde dönüm noktası niteliğinde bir konuşma yapacak. Netanyahu yaptığı açıklamada, “bizi yok etmek isteyenlere karşı haklı savaşımızla ilgili gerçekleri sunacağım” diye konuştu. Dikkatler Netanyahu'nun Donald Trump ya da Cumhuriyetçi başkan adayına yakın bir isimle görüşüp görüşmeyeceğine odaklanacak. İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde dört kez konuşma yapan ilk yabancı lider olarak üç kez konuşma yapan İngiliz Winston Churchill'i geride bırakacak. 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından bu yana süren Gazze savaşı, İsrail ile başlıca askeri ve diplomatik destekçisi ABD arasında endişe verici bir gerilim yarattı.
Netanyahu'nun ofisi, salı günü ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini açıkladı.
Washington, Gazze Şeridi'nde artan sivil kayıpların tepkisinden korkarken, Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin ailelerinin İsrail'deki protestoları da Netanyahu için başlıca baskı kaynağı. ABD'li Cumhuriyetçiler Netanyahu'nun Kongre'ye hitap etmesi için baskı yaparken, Netanyahu Demokratlar arasındaki desteğini kaybetti.
Bir Yahudi senatör, Hawaii'den Demokrat Brian Schatz, konuşmayı boykot edeceğini açıkladı ve “bölgeye barış getirmek için hiçbir şey yapmayacak siyasi retoriği” dinlemeyeceğini söyledi. Netanyahu Kongre'ye tekrar davet edilmesinin ardından yaptığı açıklamada “bizi yok etmek isteyenlere karşı haklı savaşımızla ilgili gerçekleri sunacağım” ifadelerini kullandı.
Dikkatler Netanyahu'nun Donald Trump ya da Cumhuriyetçi başkan adayına yakın bir isimle görüşüp görüşmeyeceğine odaklanacak. Biden ve bazı İsrailli bakanlar Katar, Mısır ve ABD arabulucuları aracılığıyla müzakere edilecek bir ateşkes anlaşmasının mümkün olduğunu söylüyor.
Mayıs ayında ana hatları çizilen plan, bazı İsrailli rehinelerin İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerle takas edileceği altı haftalık bir ateşkes öneriyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken cuma günü yaptığı açıklamada müzakerecilerin “10 yard çizgisinin içinde olduklarını ve kale çizgisine doğru ilerlediklerini” söyledi.
Hamas, Netanyahu'yu anlaşmayı engellemeye çalışmakla suçlarken Blinken, Netanyahu Washington'dayken anlaşmayı “bitiş çizgisine getirmek” istediğini söyledi. İsrail son haftalarda Gazze'ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırırken Netanyahu rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'ın yenilgiye uğratılmasının ancak askeri baskıyla mümkün olabileceğinde ısrar ediyor. 
Netanyahu, Gazze'deki birliklere yaptığı açıklamada “Bu çifte baskı anlaşmayı geciktirmiyor, ilerletiyor” dedi.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri