Fed ne zaman faiz indirecek? İşte kritik toplantının tarihi

Küresel piyasalar, enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz indirimine odaklandı. Piyasalar için ilk faiz indirimine gideceği tarih netleşmeye başladı. Fiyatlamalarda Fed'in bu yıl kaç faiz indirimi yapacağına yönelik beklentiler de değişti. ABD'de enflasyonun beklentilerin altında gelmesinin ardından faiz indirimine yönelik iyimserlik arttı. Dün ülkede açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 3 artışla piyasa beklentilerinin altında kaldı.Tüketici fiyatları aylık bazda Mayıs 2020'den bu yana ilk kez düşüş kaydederken, yıllık enflasyon da son bir senenin en düşük seviyesine indi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in ilk faiz indirimine eylülde gitme ihtimaline kesin gözüyle bakılıyor.
Fed'in fararını açıklayacağı kritik toplantı 18 Eylül'de gerçekleşecek.
Fedwatch'a göre yatırımcılar, eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimini yüzde 87 ile fiyatlıyor. IMF, Fed'in bu yıl içinde faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğine ve temkinli kalması gerektiğine inanmaya devam ettiğini söyledi.IMF sözcüsü Julie Kozack, ABD'de dezenflasyon sürecinin devam ettiğini açıkladı. Kozack, "Fed'in bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarını düşürecek bir konumda olmasını bekliyoruz ve bu değerlendirmemiz geçerliliğini koruyor" dedi. JPMorgan, haziran ayı enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz indirimlerine daha erken başlayacağı tahmininde bulundu.Banka, faiz indirimlerinin eylül ayında başlamasını bekliyor. Sonraki üç ayda bir indirimlerin devam edeceği tahmin ediliyor. Enflasyon verisi sonrası piyasalarda yıl sonuna kadar üç faiz indirimi yapılabileceği de fiyatlamalara dahil oldu.San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ekonominin bu yıl 1 veya 2 faiz indiriminin uygun olabileceği bir yolda göründüğünü söyledi.
Daly, bir sonraki para politikası adımı atabilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu da vurguladı.St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem de enflasyonda düşüş sürecinin devam ettiğini belirterek, enflasyonun yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla kanıt istediğini ifade etti.
Haber Kaynağı : NTV Ekonomi Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri