Biden'ın tartışma felaketi: Adaylıktan çekilecek mi?

Mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ın rakibi Donald Trump ile olan tartışmasının büyük çoğunluğunda performansı iyi görünüyordu. Uzmanlara göre demans veya bilişsel bozukluk gibi rahatsızlıklardan muzdarip kimse bu tarz bir münazarayı sürdüremezdi. Ancak aralarında doktorların da bulunduğu uzmanları rahatsız eden bir "ama" var... İstifa çağrılarının gölgesinde Demokratların Biden'ın yerini alacak genç bir aday arayışında olduğu öne sürülüyor. Peki ABD Başkanı Joe Biden ABD kamuoyu ve basının baskısına yenik düşerek adaylıktan çekilecek mi? İşte Biden'ın adaylık süreci ve yaşadığı terslikler... ABD'de kasım ayında gerçekleştirilecek olan seçimler için düzenlenen ilk münazara 27 Haziran gecesi gerçekleştirildi.
Mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ın rakibi Donald Trump, bir televizyon kanalında karşı karşıaya gelerek kozlarını paylaştı. Bu tartışma ile ilgili en büyük gizem, Başkan Joe Biden'ın ekibinin tartışmayı neden kabul ettiği.
Bu kararın, Biden'ı istifa etmeye ve yerine daha genç bir aday getirmeye zorlayacak kadar kötü bir seçim öncesi başarısızlığı yaratmak için planlanan bir oyun olduğu yönünde spekülasyonlar ortaya çıktı.
Peki Biden, uzun süredir gündemde olan bu karşılaşmada neden başarısız oldu? ABD basınında yer alan acımasız yorumlara göre Biden, tek kelime bile edilmeden ilk 10 saniyede tartışmayı kaybetmiş olabilir.
Sert yürüyüşü ve büyük ölçüde ifadesiz yüzü, kendinden emin, kavgacı ve ne yaptığını biliyormuş gibi görünmeye çalışan Trump'ın gevşek adımlarıyla acı verici bir tezat oluşturuyordu. Biden bir soru sorulduğunda dikkatle dinliyor; ancak aşağıya bakıyordu.
Öte yandan Trump dinlemiyor ve sorulara büyük ölçüde alakasız ve çoğunlukla yanlış olan ve daha önce binlerce kez tekrarladığı kalıplarla yanıt veriyordu. Zihinsel testlerden sorunsuz geçtiğini belirten Trump, "Biden bilişsel teste girsin, 2 soru bile yapamaz" dedi.
Trump ayrıca Biden'ın kafa karıştıran konuşmalarının ardından şu acımasız sözleri de kullandı: "Cümlenin sonunda ne söylediğini bilmiyorum; onun da bildiğini sanmıyorum." BD Basınına göre Biden, bu tartışma da dahil olmak üzere kamuoyunun kendisi üzerine görüşleri hakkında fazlasıyla endişeli. Bu da hata yapmaktan kaçınmak için attığı her adımı planlamasına neden oluyor.
Buna göre, Biden'ın istifa etmesi gerekiyor çünkü yaşına bağlı görünümündeki değişimler ona yüksek olasılıkla seçimi kaybettirecek. New York Times, Donald Trump'a karşı gösterdiği kötü performansın ardından Joe Biden'ın 2024 başkanlık yarışından çekilmesi çağrısında bulundu.
Gazete dün yayımladığı bir haberinde "Biden'ın şu anda yapabileceği en büyük kamu hizmetinin yeniden seçilmek için aday olmayacağını duyurmak olduğunu" aktardı. ABD basını, "paniğe kapılan" Demokratların, Kasım ayında yapılacak genel seçimler öncesinde inandırıcı bir meydan okuma ortaya koymak için adayın zamanında değiştirilmesinin yollarını araştırdıkları yönünde haberler yayınladı.
Joe Biden'a, ilk başkanlık tartışmasında gösterdiği feci performansın ardından Demokratların desteğini alması için bir haftası olduğu, aksi takdirde kendisini görevden alacakları söylendi.
Peki 46. ABD başkanının olası bir yedeği olarak kim ortaya çıkabilir? Mevcut başkan yardımcısı olarak Kamala Harris, Biden'ın aday olmamaya karar vermesi halinde ikinci seçenek olarak görünecek. Ancak Amerikan halkı Harris'e güvenmiyor.
Anketlere göre Harris'in haziran ortasında yüzde 60'lık olumsuz bir onay notu vardı.
Demokratların tartıştığı diğer adaylar arasında Stacey Abrams, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Gavin Newsom, Elizabeth Warren ve Gretchen Whitmer gibi isimlerin de yer aldığı öne sürülüyor.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri