Gözler faiz kararına çevrildi: Merkez'den yeni adım gelir mi?

Piyasalarda perşembe günü açıklanacak faiz kararına odaklandı. TCMB'nin faizi sabit tutacağına kesin gözüyle bakılıyor. Merkez Bankası'nın mevduat faizlerinde dalgalanmaları önlemek için yeni adımlar atabileceği de belirtiliyor. Öte yandan TEPAV, faiz indirimi için eylül ayından itibaren koşulların uygun olacağını ifade ediyor. Piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Fatih Karahan başkanlığında 27 Haziran Perşembe günü toplanacak.Beklentiler polika faizinin geçen ay olduğu gibi yüzde 50 olarak sabit bırakılması yönünde. Merkez Bankası'nın önlemlerine rağmen mevduat faizlerinde dalgalanmalar yaşanıyor.Piyasalarda gecelik faizlerdeki hareketlilik de yakından takip ediliyor. Gecelik faizler dönem dönem politika faizinin altında kalıyor.
Bir ara yüzde 47 ile alt banda kadar gerileyen gecelik faizler dün yüzde 49,55 ile politika faizinin gerisinde seyretti.
Uzmanlar, mevduat faizlerinin gerileme trendine girmemesi gerektiğini belirtiyor.
Bu durum TCMB'den yeni bir adım gelebileceği yönündeki beklentileri artırıyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), faiz indirimi için eylül ayından itibaren koşulların uygun olacağı değerlendirmesini yaptı.TEPAV'ın haziran ayı raporunda, seçim sonrası hükümet tarafından sıkı para politikasının sürdürüleceği yönündeki mesajların finansal piyasalardaki belirsizlik algısını önemli ölçüde azalttığı, kısa dönemli dalgalanmalara karşın yabancı sermaye girişlerinin sürdüğü belirtildi. Raporda sıkı para politikasının ve alınan bütçe önlemlerinin makro-finansal göstergelerdeki olumlu gidişatı desteklemeye devam ettiği belirtilen ve parasal sıkılığın yeterli olduğu ifade edildi.Olumlu etkilerin yaz aylarından başlayarak daha belirgin hissedilmeye başlanacağı dile getirildi.Raporda parasal aktarım mekanizmasında ticari krediler yerine mevduat faizlerine odaklanılması gerektiğine yer verildi. Mevduat faizlerinin yüksek tutulmasını teşvik etmenin sağlıklı olacağı önerisi yapıldı. TCMB'nin piyasa katılımcıları anketine göre ise cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu.12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 37,11'den yüzde 35,90'a düştü.
Haber Kaynağı : NTV Ekonomi Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri