G7 zirvesinde Gazze protestosu

İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen G7 zirvesi protestolara sahne oldu. Liderlerin toplantıları sırasnda İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve iklim değişikliğine yönelik politikalara karşı eylem düzenlendi. G7 liderler zirvesi, bu yıl 13-15 Haziran tarihlerinde İtalya'nın ev sahipliğinde düzenliyor.
Dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisine sahip ülke liderlerinin bir araya geldiği zirve, protestoların gölgesinde başladı. Savaşlar ve iklim değşikliğine yönelik politikaları protesto eden İtalya halkı, ülke liderlerine seslendi.
Gösteri, zirvenin yapıldığı Birindisi kentinde düzenlendi. Filistin bayrakları da taşıyan protestocular, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gösterdii.
Eylemde savaş karşıtı sloganlar atıldı. Zirvenin ilk gün toplantılarının sona ermesinin ardından İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, liderlere gala yemeği düzenledi.
Ancak İtalyanlar, bu masraflara tepki göstermek ve dayanışma sergilemek amacıyla eylem alanında kendi sofralarını kurdu. G7 ülkeleri, dün duyurdukları taslak bildiride temel gündemleri olan Rusya Ukrayna savaşını ele aldı. Rusya'ya ve müttefiki Çin'e karşı önlemlerin devam edeceği ifade edilen bildiride ayrıca İran'a "nükleer gerginlik" konusunda uyarılar yer aldı. Öte yandan İtalya Başbakanı Georgia Meloni'nin bildiriden "güvenli ve yasal kürtaj" ifadesinin çıkarılmasını talep etmesinin ardından, cinsel haklar ve üreme hakları konusundaki bölümde "kürtaj" kelimesine yer verilmedi.
Bu talep, Meloni ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında anlaşmazlığa yol açmıştı. Birindisi kentinde protestolar bugün de devam ediyor.
Zirve, bugünkü oturumların ardından sona erecek.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri