ABD'nin İsrail-Hizbullah savaşı korkusu: Şimdi ne olacak?

ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi, Ortadoğu'da gerilim gitgide artarken İsrail ile Hizbullah arasında son günlerde artan şiddetin topyekun bir savaşa dönüşmesinden endişe duyuyor. Hizbullah ile İsrail arasında yaşanacak büyük çaplı bir savaşın, bölgesel krizi çarpıcı biçimde şiddetlendirerek ABD'yi çatışmanın daha da içine çekmesi kaçınılmaz. Beyaz Saray, İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimi önemli ölçüde azaltabilecek tek şeyin Gazze'deki ateşkes olduğuna inanıyor. Peki çıkmaza giren ateşkes görüşmelerinin gölgesinde tırmanan İsrail-Hizbullah gerilimi nasıl sonuçlanacak? ABD'li yetkililere göre Biden yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında son günlerde artan şiddetin topyekun bir savaşa dönüşmesinden son derece endişe duyuyor ve bunu önlemek için çabalıyor.
Gazze'de ateşkes anlaşmasına varılması yönündeki baskının ortasında, Hizbullah ile topyekun bir savaş, bölgesel krizi çarpıcı biçimde şiddetlendirecek ve ABD'yi çatışmanın daha da içine çekecektir. Biden yönetimi son haftalarda İsrail'i Lübnan'da "sınırlı bir savaş" fikrine karşı uyardı.
İran'ın muhtemel çatışmaya müdahale edebileceği ve Lübnan'ı Suriye, Irak ve hatta Yemen'den katılmak isteyen İran yanlısı güçlerle doldurabileceği uyarısında bulundu. Yetkililere göre ABD, net bir strateji olmadan ya da geniş bir çatışmanın tüm sonuçlarını dikkate almadan İsrail'in Hizbullah'la savaşa girmesinden ya da böyle bir savaşa sürüklenmesinden endişe duyuyor.
Biden yönetimi Gazze'de ateşkes anlaşması sağlamaya çalışırken İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmayı mümkün olduğunca kontrol altına almaya çalışıyor.
Beyaz Saray, İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimi önemli ölçüde azaltabilecek tek şeyin Gazze'deki ateşkes olduğuna inanıyor. İsrail salı günü Lübnan sınırının kuzeyindeki Jwaya kasabasında üst düzey bir Hizbullah komutanını öldüren bir hava saldırısı düzenledi.
Ebu Taleb, Hizbullah'ın İsrail sınırının doğu kısmındaki operasyonlarından sorumlu "Naser" birliğinin komutanıydı.
Saldırıda üç yardımcısı da hayatını kaybetti. İsrail ordu yetkililerine göre rütbesi tuğgeneral rütbesine eşdeğer olan Ebu Taleb, 7 Ekim'den bu yana öldürülen en kıdemli Hizbullah komutanıydı.
Hizbullah'a bağlı El Ahbar gazetesi,Ebu Taleb'in önde gelen bir saha komutanı olduğunu ve ölümünün Hizbullah'a büyük darbe indirdiğini kabul etti. Çarşamba günü Abdullah'ın cenaze töreni sırasında Hizbullah'ın yürütme komitesi başkanı Haşim Safi el-Din, örgütün İsrail'e yönelik saldırılarını hem nicelik hem de nitelik olarak artıracağını söyledi. Hizbullah tehditlerini uyguladı ve İsrail'e 200 roket fırlattı; bu 7 Ekim'den bu yana en geniş kapsamlı saldırıydı. Pentagon'un sözcü yardımcısı Sabrina Singh gazetecilere verdiği demeçte, salı akşamı Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'ı aradığını ve Lübnan'daki durumu tartıştığını söyledi. Lübnan ordusunun komutanı Orgeneral Joseph Aoun, Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri ve Kongre üyeleriyle mevcut krizle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere bu hafta Washington'u ziyaret edecek.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri