Savaş Kabinesi'nde Gazze çatlağı: Gantz'ın istifası ne anlama geliyor?

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, olağanüstü hâl hükümetinden istifa etti. Gantz, Başbakan Netanyahu'ya da "mümkün olan en kısa sürede" erken seçim çağrısında bulundu. Uzun süredir hükümetten ayrılma tehditlerinde bulunan aşırı sağcı bakanın istifası dünyanın gündemine oturdu. Peki Gantz'ın uzun süredir beklenen ayrılışı Netanyahu hükümetinin geleceği, Gazze'deki Filistinliler ve hatta kendisi için ne anlama geliyor? İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik yürüttüğü soykırım savaşının 8’inci ayında, Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hâl hükümetinden istifa ettiğini duyurdu. Benny Gantz bu kararıyla birlikte, savaşın başlangıcındaki durumuna geri döndü: eski bir savunma bakanı, eski genelkurmay başkanı ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun baş siyasi rakibi. Gantz'ın bu kararı, beklenmedik bir hamle değildi. 18 Mayıs'ta, Netanyahu'nun rehineleri eve getirme ve savaş sonrası Gazze'nin yönetimini sağlama yönünde tutarlı bir plan sunamaması halinde 8 Haziran'a kadar savaş kabinesinden ayrılacağını duyurmuştu. Gantz, pazar akşamı İsrail televizyonunda yayınlanan açıklamasında, "Hükümetten ayrılmak karmaşık ve acı verici bir karardır. Netanyahu, gerçek bir zafere doğru ilerlememizi engelliyor. Bu nedenle bugün olağanüstü hal hükümetinden üzüntüyle ama tüm yüreğimle ayrılıyorum" dedi. Gantz, Netanyahu'ya "mümkün olan en kısa sürede" erken seçim çağrısında bulunarak, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı da hükümetten çekilmeye davet etti. Gantz'ın istifasının İsrailliler, Gazze'deki Filistinliler ve dış dünya açısından üç önemli odak noktası var.
Bu noktalar İsrail hükümetinin geleceği, Hamas'la yürütülen savaşın geleceği ve Gantz'ın kendi siyasi beklentileri. Ancak Gantz'ın ayrılmasının belki de en önemli etkisi; hiçbir etki yaratmayacak olmasıdır.
Gantz'ın ayrılışı iddia ettiği gibi ükümetin çökmesine neden olmayacak.
Bunun nedeni Netanyahu ve koalisyon ortaklarının hala İsrail Parlamentosu Knesset'teki 120 sandalyenin 64'üne sahip olması. İsrail'in "Hamas'a teslim olması" olarak nitelendirdikleri ateşkes anlaşması yapılmadıkça ve Netanyahu'nun aşırı sağcı bakanları hükümeti terk etme tehditlerini yerine getirmedikçe, Netanyahu koltuğunu koruyacak.
Erken seçim gerçekleşmediği takdirde ise Netanyahu, en azından Ekim 2026'da yapılacak seçimlere kadar görevde kalacak.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri