Kamuda yeni dönem başlıyor: İşte madde madde tasarruf tedbirleri

Kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları belli oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek alınan tedbirleri madde madde açıkladı. Buna göre araç ve bina alımlarının durdurulmasından personel servislerine kadar birçok sınırlama uygulanacak. İşte tüm kamunun uyması zorunlu olan tedbirler... Kamuda taşıt sayısı ve standarları belirlendi. Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, kamuda yeni araç satın alma ve kiralama 3 yıl durdurulacak.
Kamuda tasarruf dönemi başlıyor: İşte alınan tedbirler Yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırılacak.
Mevcut kiralama süreçleri izin almadan yenilenmeyecek. 
Vakıflardan, diğer alanlardan bütçe dışı kaynaklardan taşıt kuralı izne tabi tutulacak. İlerleyen aşamada taşıtlar ortak havuzda toplanacak ve kurumlararası kullanıma uygun hale getirilecek.
İhtiyaç fazlası olan ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecek. Kamuda deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımı 3 yıl süreyle durdurulacak.
Kamu binalarına kişi başı metrekare standardı uygulanacak.
Savunma ve güvenlik hariç mevcut sosyal tesisler ekonomiye kazandırılacak.Lojman kiraları, rayiç bedeller dikkate alınarak gözden geçirilecek. Toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel servisi uygulaması sonlandırılacak.
Açıktan atama izinleri bütçe kanununda net olarak belirlenecek.
Destek personel sayısı zaman içinde azaltılacak. Kamuda istihdama sınırlama getirilecek. 3 yıl boyunda emekli olanlar kadar istihdam sağlanacak.
Hizmet içi eğitimler otellerde değil kamu tesislerinde yapılacak.
Esnek, uzaktan çalışma modelleri geliştirilecek. Kamuda yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirilecek. Yapılacak düzenlemeyle yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getirilecek. Sınırı aşan kısımlar bütçeye gelir olarak kaydedilecek.
Yurtdışı görevlendirmeleri sınırlandırılacak. Harcamalar başlangıç ödeneğini aşmayacak.
Hizmet içi eğitimler sadece kamu tesislerinde yapılacak. Otellerde etkinliklere yasak getirilecek. Kamuda yeni kurumlar kurulmasının önüne geçecek, idareler arası dağılımı gözden geçirilecek, mükerrer yapılar önlenecek.Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın defterdarlıkları ve vergi dairesi başkanlıkları birleştirilecek. Mobilya, tefrişat ve ofis donanımı gibi demirbaş alımları 3 yıl süreyle durdurulacak. 
Makina ve teçhizatlar ekonomik ömrünü tamamlamadan elden çıkarılamayacak.
Kamu alımları Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla yapılacak.
Uluslararası toplantılar ve milli bayramlar hiç gezi, yemek vb. faaliyetler düzenlenemeyecek. Kamu kurumlarının ajanda, takvim, plaket ve eşantiyon türü hediyelerin verilmesi yasaklanacak.
İlk olarak 2024 yılı temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapılacak. Harcama disiplini çerçevesinde deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesintiye gidilecek.
Tek seferlik gelirlere dayalı kalıcı harcama programı yapılamayacak. Yatırım projeleri bütçe ödeneğine göre yönetilecek. Kamuda enerji verimliliğini artırılacak. Yenilebilir enerji ve enrji verimliliği ile tasarrufa gidilecek.
Sokak ve cadde aydınlatmasında Led dönüşümle tasarruf sağlanacak.
Elektronik yazışmaya geçiş tamamlanıp elektronik tebligat sisteminin kullanımını yaygınlaştırılacak. Kamu yatırımlarında önceliklendirmeye gidilecek. 
Fiziki ilerlemesi yüzde 75'in üzerine olan yatırım projeleri ile deprem riski nedeniyle gerekli olan yatırım projelerine öncelik verilecek. Gıda arzını artıran projeler, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB liman-demiryolu bağlantı projelerini önceliklendirilecek.Zorunlu haller dışında kamu yatırım programına yeni proje alınmayacak. Tasarruf tedbirlerine istisnasız tüm kamu idareleri ve personeli uymak zorunda olacak.Tedbirlere uyum ilgili bakanlık tarafından denetlenecek.Tasarruf genelgesinde aykırılık tespit edilirse idari yaptırım ve para cezası uygulanacak.
Haber Kaynağı : NTV Ekonomi Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri