Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi sözcüsü Liz Throssell Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte, "Senegal'deki gergin durumdan derin endişe duyuyoruz. Protestoculara karşı gereksiz ve orantısız güç kullanıldığına ve sivil alana yönelik kısıtlamalara ilişkin raporların ardından, yetkilileri Senegal'in uzun süredir devam eden demokrasi ve insan haklarına saygı geleneğini sürdürmelerini sağlamaya çağırıyoruz." dedi. Senegal'de gösteriler izne tabi ve yetkililer son yıllarda birçok muhalefet mitingine yeşil ışık yakmayı reddediyor.
İzinsiz protestolar sıklıkla şiddetli çatışmalara dönüşüyor. Cuma günü gerçekleşen gösteriler de güvenlik güçleri ve kolluk kuvvetleri tarafından bastırıldı.
Ülke genelinde en az üç gencin öldürüldüğü ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu 266 kişinin tutuklandığı bildirildi Yaklaşık 40 sivil, dini ve mesleki gruptan oluşan Aar Sunu Seçim (Seçimimizi Koruyalım) kolektifi, bugün başkent Dakar'da barışçıl bir miting çağrısında bulunmuştu.
Ancak organizatörlerden biri olan Elymane Haby Kane, Dakar'daki yerel yetkililerden, "trafiği ciddi şekilde aksatabileceği için yürüyüşün yasaklandığını" belirten resmi bir mektup aldığını söyledi. Bugün Senegal yetkilileri, "şiddet içeren gösterilere yol açan yıkıcı nefret mesajlarının sosyal ağlarda yayılmasını" gerekçe göstererek bu ay ikinci kez mobil internet erişimini de askıya aldı.
Sekiz gün önce parlamento Sall'ın seçimi erteleme kararını desteklediğinde mobil verilere erişim zaten kısıtlanmıştı.
Bu önlem, sosyal ağlar aracılığıyla seferberliği ve iletişimi engellemeye yönelik ortak bir tepki haline geldi ve hak savunucuları tarafından şiddetle kınandı. Senegal Devlet Başkanı Sall, potansiyel adayların diskalifiye edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar huzursuzluğun geri döneceği korkusu nedeniyle seçimi ertelediğini söyledi.
Parlamento, seçimin 15 Aralık'a kadar askıya alınmasını destekledi.
Oylamanın ertelenmesi, ikinci görev süresi Nisan ayında sona erecek olan Sall'ın, halefi muhtemelen 2025'te göreve gelene kadar görevde kalmasının önünü açtı. Senegal muhalefeti bu hamleyi "anayasal darbe" olarak nitelendirdi ve bunun, sandıkta yenilgiye uğramaktan korkan başkanlık kanadının bir planının parçası olduğunu vurguladı.
Bir daha aday olmayacağını yinelemesine rağmen, gecikmenin Sall'ın görev süresini uzatmaya yönelik bir hamle olduğu düşünülüyor.