Şili'de orman yangınları | En az 51 ölü var

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesiminde etkili olan orman yangınlarında en az 51 kişi hayatını kaybetti. Devlet Başkanı Gabriel Boric, olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini açıkladı. Yerel yetkililer, Şili'nin Valparaíso bölgesindeki orman yangınlarında en az 51 kişinin öldüğünü söyledi.
İçişleri Bakanı Carolina Toha, önümüzdeki saatlerde ölü sayısının "çok daha yüksek rakamlara ulaşacağını" söyledi.
Şilili yetkililerin açıklamasına göre, kıyı kentleri Valparaiso ve Vina del Mar'ın birçok bölgesinde çıkan orman yangınları yayılmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Gabriel Boric olağanüstü hal ilan etti ve durumla başa çıkmak için "gerekli tüm kaynakları" kullanacağını söyledi.
Bunun Şili'de kaydedilen en ölümcül orman yangını olduğuna inanılıyor. Yangınlardan etkilenenlerin çoğu yaz tatillerinde kıyı bölgesini ziyaret eden kişiler olduğu belirtildi. Bazı yangınların "kasıtlı" çıkarıldığını düşündüklerini vurgulayan Şili İçişleri Bakanı Carolina Toha, şimdiye kadar 43 bin hektarın kül olduğunu kaydetti.
Toha, önümüzdeki saatlerde ölü sayısının "çok daha yüksek rakamlara ulaşacağını" söyledi. Valparaíso'da sağlık bakanlığı tarafından alarm verildi.
Bakanlık, ameliyatların askıya alınması ve geçici sahra hastanelerinin kurulmasına izin verilmesi çağrısında bulundu.
Aynı açıklamada, eğitimlerinin sonuna yaklaşan tıp öğrencilerinin sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için işe alınacağı duyuruldu. Boric, sokağa çıkma yasağının yolları serbest bırakacağını ve acil durum araçlarının etkilenen bölgelere ulaşmasına yardımcı olacağını söyledi.
İçişleri bakanı ulusa hitaben yaptığı konuşmada, Pazar günü yaklaşık bin 400 itfaiyecinin görevlendirileceğini söyledi.
Acil servislere askeri personel sevk edilirken, yangınların nedeni araştırılıyor.
Zaten hassas olan durumun daha da tırmanmasını önlemek için hükümet, Valparaíso ve yakındaki Marga Marga bölgesinde ateşle müdahaleyi ve ısı üreten makineleri yasakladı. Yerel basında çıkan haberlere göre, bölgesel afet risk yönetimi komitesi (Cogrid), ölenlerden 45'inin olay yerinde ölü bulunduğunu diğer 6 kişinin de sağlık merkezlerinde yanıkları nedeniyle öldüğünü söyledi. Yangınların Concon, Quintero ve Maitencillo şehirlerine doğru hızla yayıldığı bilgisi paylaşıldı. Şili basınında çıkan haberlerde, Valparaiso kentine yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Penuelas Gölü Doğal Parkı'nda da yangın çıktığı bildirildi. Şili'de, şubat 2023'de çıkan orman yangınları sonucu 27 kişi yaşamını yitirmişti.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri