DSÖ öneriyor: Her gün yoğurt yiyince vücudunuza neler olur?

Yoğurt her mutfakta bulunan ve sıklıkla tüketilen gıdalardan biri. İçinde pek çok yararlı bakteri bulunan yoğurt, probiyotikler, proteinler, kalsiyum, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Peki, her gün yoğurt yiyince vücudunuzda ne olur? Yoğurt, yararlı bakterilerle fermente ederek hazırlanan bir süt ürünüdür. Bu fermantasyon süreci sütü, probiyotikler, proteinler, kalsiyum, vitaminler ve mineraller açısından zengin, kremsi, keskin bir maddeye dönüştürerek çeşitli sağlık faydaları sunar. Günlük diyetinize yoğurt eklemek çok sayıda avantaj sağlayabilir. İşte günlük yoğurt tüketmenin yedi temel sağlık faydası. Araştırmalar, yoğurtun kolesterol seviyelerinin ve kan basıncının yönetimi de dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azaltan çeşitli sağlık faydalarıyla ilişkilendirmektedir.
Nutrients dergisinde yayınlanan bir araştırma, yoğurt gibi fermente süt ürünlerinin daha iyi kalp sağlığına katkıda bulunabileceğini buldu. Yoğurt, kemik yoğunluğunu ve diş sağlığını korumak için gerekli mineraller olan kalsiyum ve fosfor açısından zengin bir kaynaktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yoğurtta bol miktarda bulunan bu minerallerin kemikleri ve dişleri güçlendirmede, osteoporoz riskini azaltmada ve genel iskelet sağlığını sağlamada önemli bir rol oynadığını öne sürüyor. Yoğurt DSÖ'nün en sağlıklı besinler listesinde de yer alıyor. Journal of Obesity and Metabolic Syndrome gibi dergilerde yayınlanan araştırmalar, yoğurdun iştahı kontrol ederek ve metabolizmayı artırarak kilo yönetimine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yüksek protein içeriği, bireylerin daha uzun süre tok hissetmesine, açlığı azaltmasına ve aşırı yemeyi önlemesine yardımcı oluyor. Çalışmalar, kişinin diyetine yoğurt eklemenin kiloyu etkili bir şekilde düzenlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Yoğurt, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu destekleyen yararlı bakteriler olan probiyotikler açısından zengindir.
Bu mikrobiyom, sindirimde, temel besin maddelerinin emiliminde ve gastrointestinal sorunların önlenmesinde önemli bir rol oynar.
Düzenli yoğurt tüketimi bağırsak bakterilerini dengelemeye, sindirimi iyileştirmeye ve şişkinlik, kabızlık ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sorunları hafifletmeye yardımcı olabilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yoğurttaki probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynar.
Bu yararlı bakteriler antikor üretimini uyarır ve bağışıklık hücrelerini aktive ederek vücudun enfeksiyonlarla ve hastalığa neden olan etkenlerle savaşma yeteneğini artırır.
Diyete düzenli olarak yoğurt eklemek vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirerek hastalıkları azaltmaya ve zararlı patojenlerle etkili bir şekilde savaşmaya yardımcı olur. Yoğurt, saç sağlığına önemli ölçüde katkıda bulunan proteinler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir.
Yoğurdun düzenli tüketimi saç köklerini güçlendirmeye, saç dökülmesini azaltmaya ve saç derisini beslemeye yardımcı olur. Yoğurttaki proteinler ve temel besinler saç dokusunu iyileştirir, sağlıklı büyümeyi destekler ve saç derisine canlı saçlar için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlar. Yoğurt tüketimi, karbonhidratların sindirimini yavaşlatan protein ve yağ içeriği nedeniyle kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
Şekerin kan dolaşımına kademeli olarak salınması, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeleri önler.
Yoğurt, stabil glikoz seviyelerini korumaya yardımcı olduğu ve etkili kan şekeri yönetimini desteklediği için diyabet hastaları için özellikle faydalıdır.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri