Sanatın beyindeki etkisi: Gerçek ve yapay arasında 10 kat fark var!

Hollanda'da yapılan yeni bir araştırma, müzelerdeki gerçek sanat eserlerinin beyin aktivitelerini yeniden basımlarından on kat daha fazla artırdığını ortaya koydu. Bilim insanları, göz izleme ve MRI taramalarıyla gerçekleştirdikleri bu çarpıcı çalışmanın, sanatın zihinsel gelişim üzerindeki derin etkilerini gözler önüne serdiğini söyledi. Hollanda'daki bilim insanları, müzelerdeki gerçek sanat eserlerinin beyin aktivitelerini, reprodüksiyonlara oranla 10 kat daha fazla artırdığını ortaya koydu. 
*Reprodüksiyon bir sanat eserinin aslına uygun kopyasıdır. Lahey'deki Mauritshuis Müzesi'nin yaptığı çalışmada, orijinal eserleri ve reprodüksiyonlarını inceleyen 20 katılımcının beyin aktiviteleri gözlemlendi. Araştırmada, gerçek eserler ile posterlerin beyindeki aktiviteleri arasında belirgin bir fark olduğu ortaya çıktı. 
Orijinal eserleri inceleyenlerin beynindeki aktivitenin, reprodüksiyonları inceleyenlerinkine kıyasla 10 kat daha fazla olduğu belirlendi. Mauritshuis direktörü Martine Gosselink, "Bu,muazzam bir fark," dedi. Gosselink, insanların gerçek sanat eserleri karşısında daha zengin zihinsel bağlantılar kurduğunu vurguladı.Çalışma, Neurensics araştırma enstitüsünden Martin de Munnik tarafından yürütüldü. Gönüllülere, elektroensefalogram (EEG) beyin tarayıcısı ve göz izleme cihazları bağlandı. Gerçek eserlerin ve reprodüksiyonların etkileri, Amsterdam Üniversitesi'ndeki fonksiyonel MRI tarama cihazıyla da incelendi. Araştırma, gerçek sanat eserlerinin beynin bilinç, öz-yansıtma ve anılarla ilgili bölgesinde güçlü pozitif tepkiler yarattığını gösterdi.
Örneğin Hollandalı ressam Gerrit van Honthorst'un Viyolonist tablosunun orijinaline bakanlarda 1 üzerinden 0,41'lik olumlu bir uyaran çıkarken, aynı eserin posterine bakıldığında bu değer 0,05'e geriledi. Araştırmalar Barok ressam Jan Vermeer'in İnci Küpeli Kız tablosunun "sürekli dikkat döngüsü" diye tanımladıkları bir etkiye yol açtığını da belirtiyor.
Nörobilimciler, tablodaki kızın ön plana çıkarılan gözü, çenesi ve küpesi arasında bir üçgen oluştuğuna işaret ediyor.
Ziyaretçilerin gözlerinin sürekli bu üçgene takıldığını belirten Munnik, bundan ötürü İnci Küpeli Kız'a daha uzun süre bakıldığını söylüyor.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri