Gözler enflasyon rakamlarında: Piyasalar ne bekliyor?

Eylül ayı enflasyonu yarın belli olacak. Enflasyon rakamları öncesi piyasa beklentileri netleşti. İşte kritik veri öncesi bilinmesi gerekenler... Türkiye'nin eylül ayı enflasyon verisi yarın açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon rakamlarını 3 Ekim saat 10.00'da açıklayacak. Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) eylül ayında nispeten yavaşlayarak aylık yüzde 2,2 artması bekleniyor.Yıllık enflasyonun da yüzde 48,3 seviyesine inmesi bekleniyor.
Böylece enflasyonun yıllık bazda 2021'den bu yana ilk kez yüzde 50 olan politika faizinin altına ineceği öngörülüyor.Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 42-43 civarında şekilleniyor. Öncü gösterge niteliğindeki Türk-İş ve İTO verileri, aylık enflasyonda yükselişe işaret etti.İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul'un enflasyonu eylül ayında aylık bazda yüzde 3,9 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 59,18'e geriledi.
İTO'ya göre en yüksek fiyat artışları eğitim kalemlerinde gerçekleşti.
İstanbul'un enflasyonuna eğitim etkisi: Fiyatı artan ürünler belli oldu Türk-İş, mutfak enflasyonunun eylül ayında hızlandığını açıkladı.
Verilere göre dört kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,90 arttı. Mutfak enflasyonundaki yıllık değişim yüzde 48,72 olarak gerçekleşti.Eylül ayında açlık sınırı 19 bin 271 liradan 19 bin 830 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı da 62 bin 772 liradan 64 bin 595 liraya çıktı.
Açlık sınırı 20 bin liraya yaklaştı Ağustos ayında enflasyon aylık bazda yüzde 2,47 artmıştı. Bu artışta konutlarda kullanılan doğalgaza yapılan zam ile eğitim kalemlerindeki harcamalar etkili olmuştu. Yıllık enflasyon ise baz etkisiyle yüzde 61,78'den yüzde 51,97'ye gerilemişti.
Haber Kaynağı : NTV Ekonomi Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri