3 bin 600 yıllık dünyanın en eski peynirinin gizemi: Probiyotik kaynağının atası çıktı!

Bilim insanları yaklaşık 3 bin 600 yıl öncesine tarihlenen dünyanın en eski peynirinin kefir olduğunu ortaya çıkardı.
2014 yılında Kuzeybatı Çin’deki Xiaohe mezarlığında bulunan mumyalarla birlikte bulunan peynirin, gelişmiş DNA analizi sayesinde, günümüz kefiri ile benzer bakteri ve mantar türlerini içerdiği belirlendi. Çinli bilim insanları, dünyanın en eski peyniri üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda şaşırtıcı bir bulguya rastladı.
Uzmanlar, yaklaşık 3 bin 600 yıl öncesine tarihlenen dünyanın en eski peynirinin modern kefirle benzerlik gösterdiğini ortaya çıkardı. Antik peynir, 2014 yılında Çin'de bulunan Xiaohe mezarlığındaki mumyaların yanında keşfedilmişti. Gelişmiş DNA analizi sayesinde, peynir örneklerinde inek ve keçi DNA’sı tespit edildi ve bunun kefir peyniri olduğu doğrulandı.
Analizler sonucunda kalıntılarda günümüzdeki kefir tanelerinde bulunan Lactobacillus kefiranofaciens ve Pichia kudriavzevii gibi bakteri ve mantar türleri yer alıyordu. Çin Bilimler Akademisi'nden Profesör Qiaomei Fu, bu keşfin antik insanların beslenme biçimi ve kültürü hakkında önemli bilgiler sunduğunu vurguladı. Tarım Havzası'nda mumyalanmış insan kalıntılarıyla birlikte bulunan peynir, yaklaşık 3 bin 600 yıl önce ölen genç kadının kalıntılarıyla birlikte bulundu. Dünyanın en eski peyniri olduğunu belirten uzmanlar, peynirin cenaze törenlerinde kullanılmasının peynirin o dönemdeki değerini gösterdiğini söyledi.Vermont Üniversitesi'nden Paul Kindstedt, bu keşfin yazılı kayıtlardan önceki insan kültürleri hakkında yeni bilgiler sunduğunu ifade etti. Araştırma ekibi, peynirin gömüldüğünde modern kefirden pek de farklı olmayan yumuşak ve ekşimsi bir tadı olduğunu söylese de mezardan çıkarılan ufalanan parçaları kimsenin tatmadığı belirtildi.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri