İsrail-Lübnan hattı ateş altında: Netanyahu'nun asıl planı ne?

İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik ağır bombardımanı sürerken topyekün savaş ihtimali dünya gündemini meşgul ediyor. Amerikan medyası, İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarla "kısa vadeli hedeflerine ulaştığını" savunurken, Netanyahu yönetiminin uzun vadeli planının belirsizliğini koruduğunu yazıyor. Hükümet içinde çatlaklar büyürken, bazı İsrailli generaller ağır saldırılarla Hizbullah'ı yıldırmanın mümkün olacağını savunuyor. Diğer yetkililer ise cephe genişletilmeden önce Hamas'la bir anlaşmaya varılması gerektiğini düşünüyor. Geniş kapsamlı bir kara savaşı ise hala ihtimal dahilinde. Peki şimdi ne olacak? 7 Ekim 2023'ten beri İsrail ve Hizbnullah arasında çıkacak tam ölçekli bir çatışma giderek daha da kaçınılmaz bir hal almaya başladı.
İsrail, geçtiğimiz hafta Hizbullah'ın iletişim cihazlarına ve üst düzey komutanlarına yönelik benzeri görülmemiş bir dizi saldırı gerçekleştirdi.
Bu saldırıları Lübnan'ın güneyine yönelik ağır bombardıman izledi. Gerilimin tırmanması ve sınırda şiddetin artması, iki taraf için de son 11 ayın en geniş kapsamlı saldırılarını beraberinde getirdi. Amerikan gazetesi Wahington Post'un haberine göre, eski İsrailli yetkililer ve analistler bu durumun, İsrail'de uzun zamandır tartışılan olası bir kara işgali için bir fırsat penceresi açtığını söylüyor. İsrailli yetkililer, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun barışın sağlanmasına ve yerinden edilmiş on binlerce İsrail vatadaşının Lübnan sınırındaki bölgelere geri dönmesine yönelik net bir planının olmadığını aktarıyor. Hükümet içerisinden kaynaklar, Hizbullah ile gerilimi tırmandırma hamlelerinin bazı üst düzey yetkililerin sert tepkisine neden olduğunu aktardı.
Buna göre durum eğer beklendiği gibi topyekün bir savaşa dönüşürse, İsraillilerin ülkenin kuzeyine dönmesi ihtimali tamamen zayıflayarak yok olacak. Amerika'nın önde gelen gazetelerinden New York Times ise, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarla "kısa vadeli hedeflerine ulaştığını" savunurken, Netanyahu yönetiminin uzun vadeli planının belirsizliğini koruduğunu aktarıyor. Washington Post'un (WP) analizine göre ise İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırı planı zaten üzerinde en az 10 yıldır çalışılan bir süreci temsil ediyor. Son saldırılarla Lübnan'a kara harekatı ihtimalinin tekrar gündeme geldiği bildiriliyor. Askeri uzmanlar, Netanyahu'nun tam kapsamlı bir savaş başlatarak kendisi siyasi çıkarlarını güçlendirmeyi hedeflediğini öne sürüyor.
Bu amaçlar arasında vatandaşları arasında zayıflayan imajını düzeltmek, Gazze savaşı sırasında hükümetin aldığı kararları soruşturacak komisyonun kurulmasını geciktirmek ve halkın dikkatini çıkmaza giren rehine krizinden çekmek yer alıyor.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri