Sigara ve elektronik sigaraya açık hava yasağı! Avrupa yasakları genişletmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği'ninin yürütme organı Avrupa Komisyonu, nikotin içermeyen ürünler de dahil olmak üzere mevcut sigara yasaklarını açık alanları da kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor. Komisyon yetkilileri, yeni düzenlemeler ile "tütünsüz bir nesil" ve pasif içiciliği azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Son yıllarda pek çok ülke, sayısız sağlık sorununa yol açan tütün ve tütün ürünleri ile mücadele etmek adına ciddi adımlar attı. Bu konuda son hamle İngiltere’den geldi. “Sigarasız nesil” yaratma girişimi kapsamında 1 Ocak 2009’dan sonra dünyaya gelenlere sigara satışı yasaklandı.
Şimdi ise Avrupa Komisyonu, yasağın kapsamını genişletmeyi planlıyor. Bugün toplanacak komisyon, nikotin içermeyen yenilikçi ürünlerin de dahil olduğu mevcut sigara yasaklarının açık alanlarda uygulanmasını gündeme alacak. Euronews'in haberine göre, Avrupa Birliği'nin yürütme organı, mevcut 2009 yönergelerini daha da kapsamlı hale getirecek.
Yeni düzenlemelerin, kamuya açık yerlerde ve iş yerlerinde pasif içiciliği azaltmayı amaçladığı belirtiliyor. Önerilen taslak, elektronik sigaralar gibi yeni tütün ürünlerinin sağlık risklerine ilişkin artan endişeleri yansıtıyor ve kamusal alanları sigara dumanının yanı sıra tüm aerosollerden (duman, sis ve spreyler) temizlemeyi hedefliyor.
Kılavuz ilkeler, yasal olarak bağlayıcı olmamakla birlikte, üye devletlerin tütün kaynaklı kanseri engellemeye yönelik daha geniş çaplı çabalarının bir parçası olarak sunuluyor. Komisyon yetkilileri, 2009-2012 yılları arasında uygulamanın başarılı olduğunu ve maruziyette bir düşüş görüldüğünü iddia ediyor. Ancak yeni düzenlemeler, "ısıl tütün ürünleri ve elektronik sigaralar" gibi daha geniş bir ürün yelpazesini hedef alacak. Yeni yönergelere göre, restoranlar, barlar ve kafeler gibi hizmet tesisleriyle bağlantılı açık veya yarı açık alanlar; örneğin çatı katları, balkonlar, verandalar ve teraslar, sigara içilmeyen bölgeler haline gelecek.
Ayrıca, otobüs durakları ve havaalanları da yasak kapsamına alınacak. Çocukların bulunduğu alanlar, eğlence parkları ve eğitim kurumları da yeni düzenlemelerle korunacak. Komisyon'un önerisinin başlangıçta ocak ayında açıklanması planlanmıştı, ancak gecikmeler yaşandı. Bu durum, tütün lobisinin etkisi hakkında endişelere yol açtı.
Revize edilen yönergeler, 2040 yılına kadar “tütünsüz bir nesil” yaratmayı ve 2025 yılına kadar tütün kullanımını yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri